התעשייה המודרנית וההתפתחות הטכנולוגית המואצת בעולם כולו יצרו מצב ובו שימוש הולך וגובר בחומרים מסוכנים המסכנים את האוכלוסייה ואת הסביבה.
מטרתו של המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין גורמים המזהמים את הסביבה לבין ההכנסות הלאומיות ממיסים.
חומרים מסוכנים הם חומרים שבבואם במגע עם הסביבה או עם בני האדם עלולים לסכן את בריאות הציבור, את חייו, ואף לגרום לנזק לסביבה ולפגיעה ברכוש (אתר המשרד לאיכות הסביבה – חומרים מסוכנים). כמויות גדולות של חומרים מסוכנים מצויים בעיקר במגזר התעשייתי ולא רק בתעשיות הכימיות אלא בכל ענפי התעשייה :בפלסטיקה, בטקסטיל, בתעשיית העץ, בענפי המתכת ועוד (נתוני מרכז מידע ומבצעים, המשרד לאיכות הסביבה
כמו כן, עם התפתחות החקלאות המודרנית גבר השימוש בקוטלי חרקים, ובפרט קוטלים על בסיס כלור. כתוצאה מכך, בשטחים גדולים של אדמה חקלאית שרוססה בחומרים אלה, הגשמים שוטפים את הקרקע המזוהמת ונושאים עמם את הזיהום למי התהום, לנהרות, לאגמים ולימים.
בשנים האחרונות, עם הגברת המודעות לנושאי איכות הסביבה והנזק הסביבתי והאקולוגי שנגרם עקב זיהום תעשייתי ואורבאני, מתחוללת מהפכה בהתייחסות הרשויות והציבור לפסולת ולטיפול בה. אם בשנים עברו הפסולת הייתה מושלכת ללא אבחנה באתרי פסולת למיניהם, או במקרה הטוב מוטמנת בקרקע, בשנים אחרונות חל שינוי במגמה, וחלק גדל והולך של הפסולת מטופל וממוחזר באופנים שונים.
שיטת המחקר הינה איכותית: ניתוח חקר איכותני, במסגרתה אעשה שימוש בספרים ומאמרים הבוחנים והמנתחים את הקשר בין גורמים המזהמים את הסביבה לבין ההכנסות הלאומיות ממיסים
הבדיקה כללה סקירת ספרות מקצועית אשר דנה בגורמים מזהמים וכן במיסי סביבה
המחקר כלל שלוש השערות מחקריות אשר טענו כי :
- קיים קשר בין שיפור איכות הסביבה לבין מס סביבה,
- יימצא כי משקל המיסוי על גורמים מזהמי סביבה הינו רב בהכנסה הלאומית של מדינות מפותחות החל משנות ה 2000
- ו- יימצא קשר בין מחזור פסולת לבין מס פסולת.
בדיקת השערות המחקר ונתוני הספרות המחקרית העלתה אם כן מספר מסקנות מרכזיות:
-
- קיים קשר הפוך בין שיפור איכות הסביבה לבין מס סביבה. כלומר מס סביבה נועד להרתיע מזיהום סביבתי ולכן תעשיות שונות נוטות פחות לזהם את הסביבה כיום,על מנת להוריד את נטל המס.
- ארה"ב, איטליה ובריטניה הן המדינות בהן שיעור המיסוי על גורמים מזהמים הוא הגבוה ביותר. כלומר, מדינות אלו השכילו להבין את התועלת הכלכלית והסביבתית הטמונה במיסוי מזהמים, בעיקר לאחר שנת 2000.
- משקל המיסוי על גורמים מזהמי סביבה הינו רב בהכנסה הלאומית של מדינות מפותחות (שבדה, סקנדינביה ועוד.
- קיים קשר חיובי בין ממוצע שיעור מחזור הפסולת לבין ההכנסות ממסים.
1. מבוא
1.1 גורמים המזהמים את הסביבה
1.1.1 תעשייה
1.1.2 חקלאות
1.1.3 האדם
1.1.4 צה"ל
1.1.5 פסולת ומחזור פסולת
2. שיטה
3. תוצאות
4. דיון
5. מסקנות
6. מקורות