הספרות המחקרית גורסת כי גודל המשפחה, קרי: מספר הילדים במשפחה, משפיע על ההסתברות להיות עני ומכאן נובע אי השוויון והגדלת הפערים בחברה הישראלית.
העבודה הנוכחית בחנה את השפעת גודל המשפחה על הכלכלה במגזר החרדי והמגזר הערבי
העבודה הנוכחית תעסוק בהשפעת גודל המשפחה על הכלכלה במגזר החרדי והמגזר הערבי, תוך התמקדות בכלכלה במגזר הערבי והחרדי, במתאם בין הכנסה משפחתית לגודל משפחה, בניתוח עלות שולית פוחתת בהתאם לגודל המשפחה, בשיער העוני לפי גודל המשפחה, בכלים להקטנת השפעת גודל המשפחה על אי השוויון והעוני בישראל וכן תציג השוואה בינלאומית בנושא משפחות עניות וסוגיית קצבאות הילדים.
מאפיינה הדמוגראפיים של החברה החרדית מבחינים בינה לבין האוכלוסייה החילונית וכן הדתית לאומית ואליהם מתווספים נורמות התנהגות וצרכים המייחדים אותה משאר האוכלוסייה.
כמו כן, שיעורי העוני בישראל שונים בין קבוצות אוכלוסייה שונות, אך למרבית העניים משותפים מספר מאפיינים תעסוקתיים, דמוגרפיים וסקטוריאליים. מאפיין מרכזי הוא השכלה נמוכה. בין המאפיינים הסקטוריאליים בולט ייצוג רב של האוכלוסייה החרדית אשר מתאפיינת בהשכלה נמוכה, משפחה מרובת ילדים, שיעור תעסוקה נמוך ועוד
הפער הכלכלי בין המגזר היהודי למגזר הערבי נמשך לאורך העשורים הבאים למדינת ישראל ועד ימינו אנו. למשל השכר הממוצע החודשי בבית הערבי הנו כמעט כמחצית מהשכר החודשי בבית היהודי ובבחינת תחולת עוני , אחוז העוני בקרב האוכלוסייה גבוה פי כמה וכמה מהעוני בקרב האוכלוסייה היהודית.
שוק העבודה הערבי מתאפיין במספר גורמים מבניים: גורם אחד הוא הגורם הפריפריאלי. כלומר, היישובים הערביים משתייכים לאזורי השוליים וכן קיים ריחוק פיזי ומנטאלי מהשווקים הגדולים במשק היהודי, המקשה על חיזוק התעשייה הערבית בישראל..
המשתנים המסבירים את ההסתברות להיות עני הם בעיקרם דמוגרפים: מספר ילדים, מספר מבוגרים שאינם קשישים, מספר קשישים, השכלת ראש המשפחה ולאום. על פי נתונים אלו עולה שהסיכוי של משפחה ערבית להיות ענייה גבוה בהרבה מהסיכוי של משפחה יהודית
מחקרים אמפיריים רבים בחנו את הקשר שבין מדיניות הממשלה לעידוד הילודה לבין פריון הילודה במדינות המתועשות. מרביתם מצאו קשר חיובי ומובהק בין השניים אך יש טוענים שקשר זה נובע מהשפעת המדינות על עיתוי הלידות בעוד ההשפעה ארוכת הטווח זניח.
העבודה הנוכחית בחנה את השפעת גודל המשפחה על הכלכלה במגזר החרדי והמגזר הערבי
הבדיקה נערכה באמצעות סקירת מאמרים אקדמיים מבוקרים וספרות רלוונטית.
בדיקת הספרות המחקרית העלתה מספר מסקנות עיקריות :
- קיים אי שוויון מהותי במדינת ישראל והתרחבות פערים מתמדת.
- הגדלת קצבאות הילדים מגדילה במיוחד את הילודה במשפחות העניות ולהפך.
- קיים קשר חיובי בין מספר הילדים לבין העוני.
- אחת האוכלוסיות העניות בישראל הן המשפחות מרובות הילדים והן לרוב משתייכות לדת האסלאם ו-חרדים .
מבוא
הכלכלה במגזר החרדי ובמגזר הערבי
המגזר החרדי
המגזר הערבי
גודל המשפחה-עלות שולית פוחתת
הקשר בין הכנסה משפחתית לגודל משפחה
שיעור העוני בקרב משפחות מרובות ילדים
המשפחה החרדית והמשפחה הערבית
כלים להקטנת השפעת גודל המשפחה על אי השוויון והשפעתם
רקע
חוק משפחות ברוכות ילדים
השינויים שחולל ביבי נתניהו בחוק משפחות ברוכות ילדים
השפעת חוק קיצוץ בקצבאות הילדים (חוק משפחות ברוכות ילדים) על צמצום הילודה.
שיעור המשפחות העניות-השוואה בינלאומית
סיכום
ביבליוגרפיה