לקות שמיעה מוגדרת כירידה בשמיעה באחת או בשתי האוזניים, אשר עשויה להופיע בדרגות שונות, החל בירידה קלה בשמיעה וכלה בחירשות עמוקה, המתייחסת לאובדן מוחלט של יכולת השמיעה באחת או בשתי האוזניים
עבודת סמינריון הבוחנת את התמודדות המשפחה עם גילוי של ילד חולה, תוך בדיקת ההתמודדות האימהית עם משבר זה. כלומר, העבודה בחנה את המשבר עם הגילוי על ילד חירש, ההתמודדות והצמיחה מתוך המשבר.
סקירת הספרות תסקור תחילה את המושגים המרכזיים בהם תעסוק העבודה הנוכחית והם דחק, הפרעת דחק פוסט טראומטית ((PTSDׂׂ, דרכי התמודדות וצמיחה פוסט טראומטית ולאחר סקירת מושגים אלו, הסקירה תתמקד באוכלוסיית החרשים וכבדי שמיעה – שכיחות ומאפיינים וכן בהתמודדות הורים עם ילד חולה/ חירש במשפחה.
המושג דחק (stress) כולל בתוכו מגוון רחב של מצבים והתרחשויות. מצבים אלה נתפסים על ידי הפרט כמסכנים את הבריאות הפיזית או הפסיכולוגית שלו ומהווים חלק מקיומו של הפרט, מהקשר עם סביבתו ומצורת ההתמודדות עימו
התסמונת הפוסט-טראומתית (PTSD) הוגדרה בDSM-III- כקבוצת הפרעות החרדה, כאשר בתסמונת זו מפתחים סימפטומים וסימנים אופייניים בתגובה לאירוע טראומתי.
דרכי ההתמודדות של האדם עם מצב הלחץ הן בעלות השפעה על תחושת הרווחה הפיזית, הפסיכולוגית והחברתית, שכן הן משפיעות על חווית הלחץ ועל ההסתגלות. אמצעי ההתמודדות מופעלים במטרה להחזיר את שיווי המשקל שהופר, עקב היעדר איזון בין דרישות הסביבה ויכולת התגובה של האדם.
צמיחה פוסט טראומטית (PTG) הופיעה לראשונה בשנת 1995 והיא הוגדרה כחוויה של שינוי חיובי כתוצאה ממאבק עם משברי חיים גדולים . הצמיחה מהווה דרך התמודדות בקשיים משמעותיים בחיים , צמיחה אשר מובילה לשינויים חיוביים, שינויים לעתים קיצוניים.
מטרתה של העבודה הנוכחי הייתה לבחון את התמודדות המשפחה עם גילוי של ילד חולה, תוך בדיקת ההתמודדות האימהית עם משבר זה. כלומר, העבודה בחנה את המשבר עם הגילוי על ילד חירש, ההתמודדות והצמיחה מתוך המשבר.
כלי המחקר היה ראיון ובמסגרתו נשאלו שאלות ביחס למשבר הולדת ילד חירש, ביחס להתמודדות ולצמיחה מתוך המשבר.
א. מבוא
ב. סקירת ספרות מחקרית
מהו דחק?
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSDׂׂ)
התמודדות- הגדרות וגישות
צמיחה פוסט טראומטית
חרשים וכבדי שמיעה-שכיחות ומאפיינים
התמודדות הורים עם ילד חולה
ג. תהליך העבודה
שיטת המחקר
כלי המחקר
מדגם
שיטת הניתוח
ד. הראיונות
תיאור המרואיינת
ראיון 1 - הראיון המרכזי עם ....
ראיון 2 - הראיון עם ....
ראיון 3 - הראיון עם ....
ראיון 4 – אישה שעברה חוויה דומה.
ה. ניתוח התוצאות
ו. דיון
ז. סיכום
ח. רשימה ביבליוגרפית
נספחים – הראיונות