השינויים המשמעותיים ביותר בדפוסי התנהגותן של נשים מאז ראשית המאה – מעקרות בית חסרות מקצוע הפכו הנשים למשתתפות פעילות בשוק העבודה. במהלך המאה העשרים נפתח שוק העבודה בפני נשים וגברים כאחד. יותר ויותר מתמסדת התופעה של יציאת נשים לשוק העבודה.
עבודה זו בוחנת כיצד הפערים המגדריים משפיעים על מעמד הנשים בעבודה, כאשר במסגרת העבודה הנוכחית נבחן מעמד האישה בעבודה מבחינת מעמד משפטי ושכר.
הספרות טוענת כי חלק מפער השכר הפרמננטי בין עובדים לעובדות מקורו בסיבות פיזיולוגיות ונורמטיביות כגון היריון, הנקה, חופשת לידה ונטייתן הגבוהה יחסית של נשים לטול חלק דומיננטי בחינוך הילדים ובעבודות הבית, על חשבון השקעה נוספת בעבודה. נסיבות אלו מפחיתות את מספר שעות עבודתן של נשים ואת שנות הוותק שלהן. פועל יוצא מכך הוא אפשרויות קידום מוגבלות ואי עלייה בשכר. לעומתן גברים משקיעים יותר זמן בעבודתם ולכן בעלי וותק רב יותר .
קיים גידול בעובדים משכילים והתוצאה פערי שכר בין עובדים משכילים לעובדים לא משכילים. כלומר על פי מחקרים פערי שכר הם פונקציה של השכלה בפועל.
השוק מתמחר את הנשים תמחור חסר– הערכה נמוכה שלא בצדק. כמו כן, שיעור לא מבוטל מפער השכר בין גברים לנשים מוסבר בנטייתם של גברים בניידות בין עבודות. כלומר גברים נוטים להחליף יותר מקומות עבודה ו"לקפוץ על מציאות" בתדירות גבוהה יותר מאשר נשים.
עבודה זו בוחנת כיצד הפערים המגדריים משפיעים על מעמד הנשים בעבודה, כאשר במסגרת העבודה הנוכחית נבחן מעמד האישה בעבודה מבחינת מעמד משפטי ושכר.
הבדיקה נערכה באמצעות סקירת מאמרים אקדמיים מבוקרים וספרות רלוונטית.
ממצאי המחקר מעלים בין היתר כי הגורמים העיקריים המשפיעים על פערי שכר בין גברים לנשים הם השתייכות מגדרית, שעות עבודה, וותק, קידום, גודל משפחה, משלח יד והשכלה.
מבוא
התנועה הפמיניסטית – רקע והתפתחות
יציאת נשים לשוק העבודה
דיני איסור אפליה בין גברים לנשים
הדין ביחס לעובדות בהריון
גישות המסבירות את פערי השכר בין גברים לנשים
פערי שכר בין גברים לנשים – סקירת מחקרים
פערי שכר בין גברים לנשים – נתונים סטטיסטיים
סיכום ודעה אישית
ביבליוגרפיה