תכנית עסקית לחברת תעופה מקומית לה מצפה התמודדות קשה מול מיתון חריף ושוק רווי במוצרי נופש ותיירות.
בתחילתה של העבודה אנו מציגים את השינוי האסטרטגי המוצע שמהווה שילוב בין האסטרטגיה הנוכחית של החברה (מנהיגת עלויות) לבין אסטרטגית בידול שעל פיה ניצור יתרון תחרותי המתבסס על הייחודיות הנתפסת של מוצרי הארגון וזאת ע"י הוספת מחלקה ראשונה למטוסי החברה. ע"י כך אנו צופים להגדיל את נתח השוק של החברה ולהרחיב את קו מוצריה, בנוסף, נבסס ראשוניות ונעלה את תדמית החברה.
אנו צופים עלייה של כ-15% מצד הלקוחות בשנה הראשונה להשקה וכמו כן לעלייה של כ-20% ברווחי החברה בשנה הראשונה.
כמו בכל אסטרטגיה גם כאן ישנם יתרונות וחסרונות, כאשר היתרונות הם העלאת תדמית החברה, הוספת קהל יעד חדש והתמודדות מול איומי השוק.
החסרונות הם גיוס כספים חדשים, חשש לניגוד אינטרסים פנימיים בחברה וחשש לעליות מחירים עקב התקשרויות עם ספקים חדשים.
כפי שציינו האסטרטגיה התחרותית הדרושה לשם ביצוע מהלך זה הנה בידול, אשר נוגדת בחלקה את האסטרטגיה הקיימת של החברה (מנהיגת עלויות).יש לציין, כי מחירי המחלקה הראשונה בחברת AAA יהיו זולים ביחס למחירי המחלקה הראשונה בחברות הסדירות.
בכדי ליישם את התוכנית הנ"ל יש לתכנן את יעדי הטיסות שבהן יפעל השירות החדש, בנוסף, יש לרדת לפרטים בכל הנוגע לשעות מדויקות של הטיסות בהן יהיו המחלקות הראשונות, יש לשווק את השירות החדש בצורה מסיבית ולהיעזר לשם כך בכ"א מיומן,מנוסה ומקצועי בתחום. בנוסף, יש לדאוג לאספקת מוצרים שוטפת לשם תפעול ואחזקת הפרויקט.
בפרק ב של העבודה ניתחנו את השוק בהקשר לשינוי (PEST-D) והגענו למספר מסקנות-תחילה ישנן השפעות מאקרו סביבתיות אשר יכולות להשפיע על הענף בעתיד:
• מבחינה גיאוגרפית ישנה אילת אשר ממוקמת על השבר הסורי אפריקאי המועד לפורענות (רעידות אדמה…).
• מבחינה מדינית ישנו החשש מהמשך המצב הביטחוני באזור אשר משפיע לרעה על ענף התעופה והתיירות.
• מבחינה חברתית פער הולך וגדל בין עשירים לעניים
• מבחינה חוקתית קיימים הגבלים ממשלתיים על חברות השכר אך מצד שני גם הקלות מסוימות (לדוגמא- מדיניות השמיים הפתוחים).
AAA ,כאמור,משתייכת לענף התעופה והתיירות שחשוף מאוד להשפעות כלכליות,שינויים ברמת החיים ולתמורות פוליטיות וביטחוניות באזור המזרח התיכון בכלל ובישראל בפרט המשפיעות בעיקרן על התיירות הנכנסת והיוצאת.
כאשר אנו מציגים את שוק היעד אנו למעשה מדברים על טרנד חדש שגובר בקרב הציבור בשנים האחרונות, טרנד זה מכוון לאיכות חיים, יותר ויותר אנשים מבקשים לפנק את עצמם במוצרים בעלי איכות גבוהה והקמת מחלקה ראשונה תפנה לאנשים האלו (מהמעמד הגבוה) אשר מוכנים להשקיע סכומים גבוהים מהממוצע בכדי לקבל את השירות.
מתח השוק שחברת AAA נוגסת בו יגדל להערכתנו בעקבות השינוי מ 38% ל- 41%.
המפתחות להצלחת השינוי הן ידע מקצועי, מערך שיווק ופרסום יעיל,רמת מחירים סבירה בהשוואה לחברות הסדירות וכמובן מוצר ייחודי לענף.
בפרק ג הצגנו ניתוח של ההתארגנות ברמת הפונקציה לאחר השינוי,כאשר ניתחנו את השינוי המוצע לפי הפונקציות השונות (4P ).
עפ"י מודל זה ניתחנו את השירות עצמו ומה הוא כולל,הצגנו כיצד ייקבע מחיר המוצר כאשר הסיבה למחיר הגבוה היא אסטרטגית הבידול בה אנו נוקטים וכל המשתמע ממנה. הצגנו את המיקום והגענו למסקנה שהוא לא עתיד להשתנות (מכיוון שמרכזי ההזמנות נשארים באותו המקום).
בנוסף לפי מודל זה הצגנו את פעולות השיווק, הפרסום וקידום המכירות שבהם החברה תנקוט וייעשו ע"י מחלקת השיווק של AAA.כמו כן, בנוגע למבנה הפונקציונלי, מבנה זה יישאר דומה למבנה שלפני השינוי אך יערכו בו שינויים מעטים כמו הוספת מחלקת שירות לקוחות למחלקה הראשונה בלבד והשתלמויות לעובדים הרלוונטיים למחלקה.
בפרק ד הצגנו את היישום הארגוני של השינוי כאשר מבחינת המבנה הוא אינו משתנה מלבד שינויים בפונקציות עצמן והרחבתן (הוספת עובדים, השתלמויות וקורסים).
הסגנון הניהולי יישאר ללא שינוי כאשר התקשורת וההוראות עדיין עוברות במסלול היררכי מהמנכ"ל ישירות לראשי המחלקות והלאה בסולם.
בכל הקשור למשאבי אנוש תידרש תוספת של כ-100 עובדים אשר גיוסם ייעשה בדרך הרגילה באמצעות פרסום בעיתונים,כמו כן,החברה תפתח את השקעתה בכ"א ותוסיף הדרכות והשתלמויות לשירות החדש.
בנושא התרבות הארגונית,מנכ"ל החברה,מר איזי בורוביץ, משפיע בצורה מכרעת על החברה -האני מאמין שלו מוטמע אצל כלל העובדים והמנהלים. כמו כן, במסגרת תרבות זו נוהגת חברת AAA להקצות מדי שנה כ-50,000 ₪ לתרומות שונות לקהילה.
בכל הנוגע לכישורי עובדים,יידרשו כמובן, שינויים במיומנויות בכל הנוגע למחלקה הראשונה ולשם כך יוכשרו העובדים הרלוונטיים לשירות זה (דיילים, שירות לקוחות, מחלקת אחזקה וכולי).
בנושא המערכות יש לציין שהמערכת תצטרך לקלוט שירות חדש אשר אינו משפיע על המערכת בכללותה.
בפרק ה ניתחנו את היישום המימוני של השינוי ע"י פירוט של ההשקעות הנדרשות במרחב הפנים של המטוסים ומחיר כל השקעה, כמו כן, הגענו למסקנה שהמימון לפרויקט ייעשה בצורת הלוואה בנקאית.
בפרק ו אנו מציגים את היישום הפיננסי:
דו"ח רוו"ה –במהלך חמש השנים הבאות ניתן להבחין כי ההכנסות גדלות משנה לשנה ובמקביל ההוצאות התפעוליות מתאזנות ונשארות קבועות.
מאזן-ישנה ירידה בסך כל ההתחייבויות לז"א וכמו כן גידול בהון העצמי לעומת קיטון בהתחייבויות.
מדדים פיננסיים- אחוז הרווח הנקי מהכנסות הופך במהלך השנים לחיובי, היחס השוטף והמהיר מחזיר לחברה יציבות פיננסית במהלך השנים והמינוף קטן.
תזרים מזומנים- התזרים התפעולי נמצא במגמה חיובית לקראת שנת 2006, הוצאות הריבית הולכות וקטנות ופירעון ההלוואות הולך וגדל עם השנים.
תכנון פיננסי-הלוואה בנקאית של 2,295,000 לתקופה של 4 שנים בריבית אפקטיבית של 10% שנתית וצמודה למדד. ההחזר יתבצע כל חודש (קרן + ריבית).
עיקרי משמעות- במהלך השנים עולות ההכנסות והרווח הנקי והדבר מצביע על צמיחה והתחדשות.
נקודת איזון- נקודת האיזון נמצאת ב-23% .
תוצאות התוכנית- במידה ותהיה הצלחה חברת AAA תכבוש גם חלק מפלח השוק של החברות הסדירות ותגדיל את נתח השוק שלה,בכך תבסס את מעמדה בענף.
בפרק ז סיכמנו את הפרויקט והעלנו תרחישים של סיכונים:
הסיכון העיקרי הנו הענות נמוכה לשירות החדש אותו אנו מציעים (בעיקר בשל אירועים בטחוניים וכלכליים).
דרך אפשרית להתמודדות מול סיכול זה היא פרסום מבצעים חסרי תקדים להיכרות עם השירות החדש לתקופת זמן מוגבלת (הדבר ייצור בנוסף נאמנות לקוחות).
לפי מודל PORTGANNT קבענו את אבני הדרך של הפרויקט החדש שמתחיל בהקמת התשתית ובמקביל מתבצעות התקשרויות עם הספקים. כמו כן, לקראת סיום הקמת התשתית יחלו פעילויות פרסום מסיביות וקד"מ שיימשכו גם לאחר מכן ויילוו ביחסי ציבור.
מחלקת שירות הלקוחות תחל לפעול כ-4 חודשים לאחר תחילת הפרויקט ועם השקת השירות החדש.
הפרויקט יחל בינואר 2002 ויסתיים בסמוך לעונה המשמעותית של AAA (רבעונים 2 ו-3).
לסיכום:
לחברת AAA מצפה התמודדות קשה מול מיתון חריף ושוק רווי במוצרי נופש ותיירות.
AAA נדרשת לצאת מהמצב הזה ע"י הגדלת נתח השוק אך בדבר לא תלוי רק בחברה אלא גם ביציאה מהמיתון הקשה.
השינוי המוצע מצריך השקעה מצד החברה והוא מבוסס על הידיעה שהשקעה זו תחזיר את עצמה בטווח הארוך ותהפוך רווחית בשנים הבאות.
אי ביצוע השינוי עשוי להביא את החברה לצמצום נתח השוק שלה והקטנת הכנסותיה.
על החברה לצפות את הפוטנציאל הטמון בעתיד במחלקה הראשונה בטיסותיה ולהפעיל גם מוצרים נוספים בכדי להתפתח ולהישאר המובילה בענף.
השינוי האסטרטגי
ניתוח השוק (בהקשר לשינוי)
יישום פונקציונלי
מודל ה-7S
יישום מימוני
יישום פיננסי
סיכום ומסקנות
מקורות