תיאוריית תגובת הקורא מכירה בקורא כסוכן פעיל המקנה ליצירה "קיום אמיתי" ומשלים את משמעותה באמצעות פרשנות. ביקורת-קורא-תגובה טוענת כי יש לראות בספרות אמנות במה בה כל קורא יוצר הופעה משלו, אולי ייחודית, הקשורה לטקסט. הגישה נמנעת מסובייקטיביות או מהותיות בתיאורים המיוצרים מתוך הכרה בכך שהקריאה נקבעת על ידי אילוצים טקסטואליים וגם תרבותיים.
עבודה זו עוסקת בתגובות ילדי גן לספרים בנושא "אחרות", כאשר אחד הדרכים החדשניות לסייע לילדים בפיתוח אמפתיה, קבלה והבנת האחר הוא שימוש בספרות ילדים.
השימוש בספרות ילדים היא דרך לשתף דוגמאות עוצמתיות לאופן בו כולנו יכולים להתייחס להבדלים אינדיבידואליים. חשיפה לשימוש בספרות ילדים בנושא האחר היא כלי הדרכה יעיל לפתח אמפתיה והבנה של מגוון.
ביבליותרפיה מוכיחה עצמה כאסטרטגיה שימושית למתן מענה לצרכים של ילדים לסייע לאנשים ללא מוגבלות להבין את חייהם של ילדים עם צרכים מיוחדים. ספרות ילדים מספקת דרך לילדים ללמוד על אחרים. חיוני לילדים ללמוד ערכים אלה מכיוון שפיתוח עמדות חיוביות כלפי אחרים הוא הכרחי להתפתחות חברתית ואישית
כמו כן, ספרות ילדים מסייעת לתלמידים לפתח אינטליגנציה רגשית. יש בכוחו של סיפור לקדם התפתחות רגשית ומוסרית. ספרות הילדים מכילה רגעי משבר רבים, בהם הדמויות מקבלות החלטות מוסריות ושוקלות את הסיבות להחלטותיהן, מיומנות חשובה עבור ילדים.
במחקר זה נבדק מה ילדי גן חושבים בנושא "אחרות"?
הז'אנר בו עוסקת עבודה זו הוא כאמור ספרות הילדים, כאשר ספרות הילדים לפופולאריות רבה ולהתעסקות בשדה המחקרי –אקדמי. ספרות הילדים כוללת טקסטים ותמונות ואיורים ומקור עשיר לבחינה וניתוח.
סוג המחקר: איכותני פנומנולוגי. מטרת המחקר לחקור תגובות ילדי גן לסיפורים שדנים ב"אחרות".
מחקר איכותני (איכותי) הוא מחקר שעוסק בחקר תופעות מתוך מגמה להבין אותן, את משמעויותיהן לגבי החווים אותן ולנסות להתקרב לעולמם של הסובייקטים, מושאי המחקר, באמצעות איסוף נתונים המופקים על-ידם ובשפתם
כלי המחקר ראיון מובנה, שאלות על ספרים.
משתתפים: 8 ילדי גן בגילאים 3-4
הספרים שנקראו: "אפצ'יקונת"- נעמי בן גור, "הפיל שרצה להיות הכי"- פאול קור, "משהו אחר"- קתרין קייב, "תרנגול בגדול"- קית' גריבס, "אבא חום"- נעמי שמואל.
• מבוא
• סקירת ספרות
• שיטת המחקר
• ממצאים
• דיון
• ביבליוגרפיה