הספקטרום הפוליטי הוא מערכת של סיווג עמדות פוליטיות שונות על ציר גיאומטרי אחד או יותר המסמלים ממדים פוליטיים עצמאיים.
סקירת הספרות הנוכחית בוחנת מהו הקשר בין ערכים לבין עמדות פוליטיות.
ערכים כמו מוסר, יושר וסבלנות משפיעים על מגוון תחומי החיים, על חשיבה ועל התנהגות הפרט. אנשים בעלי נטיות לערכים כמו ערך הסבלנות והתעלות מעל העצמי רואים את טובת הכלל מעל טובתם האישית. כלומר ערכים הם יסודות מוסריים שהחברה מייחסת להם חשיבות.
יש ערכים אישיים המשקפים את הזהות האינדיבידואלית, לעומת ערכים משותפים המשקפים את ערכי התרבות והסביבה שלנו, ואת האמונה והמסורת המשפיעות עלינו. כל אחד מאתנו מחזיק במערכת של ערכים הנובעת בעיקר מהשפעתם של הסביבה הקרובה ובראשם ההורים, התרבות, אירועים שונים הנחווים לאורך הילדות ועוד. מכאן ניתן להבין כי לכל חברה מערכת ערכים המתאימה לה, ולכן ישנם ערכים אשר מקובלים בחברה מסוימת אך עלולים להיות מזיקים בחברה אחרת.
הפוליטיקה השמאלנית והפוליטיקה הימנית מוצגת לעתים קרובות בניגוד, אם כי אדם או קבוצה מסוימים יכולים לנקוט עמדה שמאלנית בעניין אחד ועמדת ימין על האחר; ועמדות מסוימות עשויות לחפוף ולהיחשב שמאלנית או ימנית בהתאם לאידיאולוגיה. המונחים "שמאל" ו"ימין "הופיעו במהפכה הצרפתית של 1789, כאשר חברי האסיפה הלאומית נחלקו לתומכי המלך לימינו של הנשיא ולתומכי המהפכה לשמאלו. בתחילת המאה העשרים, המושגים "שמאל" ו"ימין "נקשרים לאידיאולוגיות פוליטיות ספציפיות.
ערכים
עמדות פוליטיות
תיאוריה
רשימת מקורות