המגזר השלישי הוא חלק חשוב של המערכת הכלכלית, זו מסתמכת במידה רבה על העבודה בהתנדבות. ניהול מתנדבי העמותה משפיע על הביצועים של ארגונים ללא מטרות רווח אך לכך יש גם השפעה עמוקה על המגזר כולו ללא מטרות רווח של המשק.
סקירת הספרות הנוכחית עוסקת בפועלם של ארגונים חברתיים.
החל משנות ה-80 אנו עדים לנסיגת הממשלה ממתן שירותים לאזרחיה על ידי הפרטת שירותים אלה, כחלק מהשלכות הגלובליזציה. הפרטת שירותי רווחה וכן ושירותים אחרים מופנים למגזר העסקי וכן למגזר השלישי, על מנת שאלו ימלאו את החלל הריק שהותירה הממשלה באספקת שירותים לאוכלוסיות השונות וביניהם אוכלוסיית נוער בסיכון.
ארגונים וולונטאריים מעורבים בהספקת שירותים חברתיים שונים וכן מתאפיינים במספר תכונות עיקריות, תכונה אחת מתייחסת לפעילותם שאינה מונחית על פי קבלת רווחים וכי רווחת הצרכן/אזרח הנו ערך עליון.
עמותה היא תאגיד אשר נוסד על ידי התאגדות של חברים לצורך מטרה ציבורית, קהילתית. בהתאם לחוק העמותות, תש"ם-1980, "לכל עמותה תהיה אסיפה כללית, ועד וועדת בקורת, ויכול שיהיו לה מוסדות נוספים כאמור בתקנונה".
התנדבות, הנה פעילות אלטרואיסטית שנועדה לשפר את איכות חיי אדם, היא פעולה של אדם או קבוצה של אנשים התורמים את הזמן או כישוריהם ללא ציפייה לרווח כספי או חומרי. בהתבסס על הספרות, ישנם סוגים שונים של התנדבות והם: (1) התנדבות וירטואלית (2) התנדבות מבוססת מיומנויות, (3) התנדבות ארגונית, (4) התנדבות סביבתית, , (5) מיקרו-התנדבות, (6) התנדבות בחירום, (7) התנדבות בבתי ספר, (8) התנדבות בקהילה, ( 9) התנדבות מחנות עבודה בינלאומיים ועוד.
בישראל ובעולם כולו עולה הצורך והביקוש למתנדבים כתחליף וכהשלמה לעובדים השכירים. מתנדבים ממלאים תפקיד חשוב בשירותי הרווחה במדינה. המתנדבים אומנם אינם משמשים כתחליף מלא והולם לעובדים המקצועיים אך הם יכולים למלא תפקידים חשובים ולסייע במתן שירות לנזקקים. כמו כן, מתנדבים מהווים משאב יקר ומבוקש ולכן חשוב לזהות מתנדבים פוטנציאלים ולפתח תמריצי עידוד שונים על מנת להוביל אותם לידי התנדבות.
הרקע לעסקים חברתיים/ ארגוני מגזר שלישי
רקע היסטורי על החברה האזרחית
ארגוני מגזר שלישי – מסגרת מושגים
תיאוריות מרכזיות
מבנים שונים של ארגונים
סיכום וקישור
סוגיות מרכזיות בניהול עמותה
המוטיבציה בבנייה של עמותה
בנייה והקמה של עמותה
סוגיות בניהול כלכלי של עמותה
ביבליוגרפיה