במהלך השנים האחרונות, התגלו כמויות משמעותיות של גז טבעי מול חופי ישראל. התגלו טריליונים של מטרים מעוקבים (TCF) של עתודות גז מוכחות של ישראל. זוהי התפתחות חשובה מאוד עבור מדינה עם כמות משאבי אנרגיה מוגבלת מאוד.
סקירת הספרות הנוכחית עוסקת בתרומת מתווה הגז לכלכלה הישראלית.
במהלך שנות השביעום והשמונים, אותרו שדות גז נוספים בים תיכון אל מול חופי אשדוד.
בשנת 1986 החליטה הממשלה להשעות את כל פעולות קידוח חיפושי נפט השקעות בע"מ – גוף בבעלות ממשלתית – על מנת לבצע ניתוח מקיף בנושא.
המחקר, אשר הושלם בשנת 1988 מכיל נתוני אקספלורציה ומפות מה 38 שנים הקודמות של חיפושי הנפט בישראל.
בשנת 1998 נתגלו השדות מרי ונועה (ים תטיס) גדולים שדות גז טבעי, עם עתודות מוערך של 1.7 TCF (טריליון רגל מעוקב) של גז. שניהם התגלו על ידי מיזם משותף של נובל (לשעבר Samedan)
בחודש דצמבר 2010 הודיעה נובל אנרג'י על התגלית הגדולה ביותר של העשור האחרון, לוויתן, כ 80 ק"מ מחופי חדרה בעומק של 7000 מ' מתחת לפני הים שבה נתגלו 16 TCF גז טבעי. מאז ועד יום מתבצעים קידוחי אימות לגז בלוויתן שנקרא ליוויתן 3 ולאחר מכן האסדה אמורה לקדוח למטרות נפט בקידוח ליוויתן 1.
הנפט מהווה מרכיב מרכזי בתהליך הייצור ובסל הצריכה של כלכלות רבות. עלייה במחירו גוררת עלייה במחירם של מוצרים רבים ומשנה דפוסי צריכה. במחקרים רבים נמצא שעליית מחירים המוּנעת. מזעזועי היצע תקטין את הצמיחה העולמית באופן חד לעומת עליית מחירים הנובעת מגידול בביקוש.
משאבי טבע
היסטוריית קידוחי הגז והנפט הימיים בישראל
עתודות הנפט – היבטים כלכליים
משאבי טבע –היבטים כלכליים.
ביבליוגרפיה