סקירת ספרות לעבודת סמינריון אקדמית הבוחנת את השפעת המסגרת החינוכית והרגשת החוללות על עמדותיהם של מורים במגזר הערבי לגבי שילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים
מחקרים שונים התייחסו לחוללות בהקשר לעמדות כלפי שילוב ואיך הן מושפעות מהמסגרת בה הם עובדים. נמצא שיש קשר בין ההסכמה עם השילוב כרעיון ובין תחושת הביטחון של המורה ביכולות שלו. ביטחון ביכולות של המורה קשור במידה רבה עם תחושת חוללות. נמצא שמורים לחינוך מיוחד חשים יותר ביטחון בהנעת תלמידים חסרי מוטיבציה לעומת חבריהם מהחינוך הרגיל.
עוד נמצא כי למידת ההצלחה שמנבא מורה לעצמו בשילוב תלמידים בעלי צרכים מיוחדים הייתה השפעה ניכרת על עמדותיו כלפי שילוב. מידת ההצלחה משוערת שמנבא המנהל לעצמו עשויה לבטא, במידה כזו או אחרת, את תחושת החוללות של המורה. בשני מחקרים נוספים נמצא כי תחושת חוללות גבוהה של מורים קשורה לנטייה לשייך תלמידים עם צרכים מיוחדים לחינוך הרגיל.
במחקר שנעשה בארץ במגזר הערבי, ובו נבדקו עמדות מורים ערביים לחינוך הרגיל כלפי השילוב, נמצא כי מורים אלו ביטאו עמדות חיוביות כלפי תלמידים בעלי צרכים מיוחדים וכלפי החינוך המיוחד בכלל. אך ביטאו עמדות פחות חיוביות כלפי שילובם בחינוך הרגיל בעוד שלמורים בחינוך המיוחד היו עמדות יותר חיוביות כלפי השילוב, באותו מחקר צוין שכלל שרמת ההשכלה של המורים בקשר לחינוך המיוחד עולה, אז הם יהיו מודעים למחויבויותיהם כלפי הילדים השונים ומודעים לשירותים שהילדים צריכים לקבל. ********************************************************************** עבודה זו כוללת סקירת ספרות בנושאים הבאים:
שילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים/
מה משפיע על איכות השילוב?/
השפעת השילוב ותרומתו/
עמדות מורים כלפי שילוב/
תחושת החוללות/
השפעת תחושת החוללות והמסגרת החינוכית על עמדות המורים כלפי שילוב/
החברה הערבית בישראל