על פי הספרות הנתון המשמעותי הוא ההון העצמי. אם הסכום ההתחלתי בהשקעה בנכס הוא מרבי ביחס לערכו וסכום ההחזר החודשי עבור המשכנתא הוא קטן יחסית או לפחות לא גבוה מגובה תשלום שכר הדירה החודשי, הסבירות היא, כי מוטב לרכוש דירה.
סקירת ספרות הבוחנת את את מאפייני נטילת המשכנתאות והטיפול בסיכוני הבנקים המלווים
מגזר הדיור הנו אחד מענפי המשק העיקריים הקשורים במשתנים מקרו-כלכליים. כמו כן, הדיור הנו אחד הצרכים הבסיסיים של יחידים ומשפחות, חלק גדול מההשקעה במדינות מתפתחות ומפותחות מושקע בדיור, כאשר השקעה בדיור הוא בדרך כלל 2-8% מהתמ"ג ו -10% עד 30% מכלל ההשקעה בנכסים קבועים בעולם.
למשכנתאות ישנה גם השפעה על היצע הדירות, היות והן מהוות מקור למימון של פעילות הבניה. בישראל סך האשראי למימון בנייה ירד בשנים האחרונות. נתונים אלו פוגעים בצמיחת שוק הנדל"ן בישראל.
הבנקים, חפשו אחר תשואות גבוהות גם במחיר עליית הסיכון וסיפקו כמות גדולה של משכנתאות במטרה להגדיל את מאגר ניירות הערך שבהן יכלו לסחור. האינטרס של הבנקים למכור ניירות ערך הוביל לשינוי של הקריטריונים למתן המשכנתאות.
דרישת הבנקים לקרדיט מינימלי מטרתה למנוע סיכון מקונים שלא יוכלו לעמוד בהתחייבויות החודשיות המינימליות הקשורה לעושר האישי של הקונה. קריטריונים אלו עלולים לשלול קונים פוטנציאלים מלהיות בעלי בתים.
בדרך כלל כשסכום המשכנתא גבוה, ההחזר נפרש על פני שנים רבות כדי לאפשר עמידה בהחזר. במקביל אחוזי הריבית עולים גם כן. במצב זה התשלום החודשי עבור המשכנתא עלול להיות גבוה מאוד.
• האם מגבלת 30% הון עצמי בלקיחת משכנתא יצרה מגבלה אפקטיבית ?
• ביבליוגרפיה