תכניות המציאות זוכות להצלחה רבה בישראל ובעולם כולו אך גם על ביקורת על ההשפלות שסופגים המשתתפים, ההתפלשות הפומבית , הצגת תמונות מביכות, השפלת אחרים כדי להרחיקם מן ההתמודדות ועוד.
סקירת ספרות זו דנה באופן הייצוג של נשים וגברים בתכנית הישרדות.
קיים לעיתים ייצוג מביך ומשפיל כלפי נשים, כאשר תכניות הריאליטי מעדיפות להתמקד בנשים באמצעות הצגת תפקידיהן המסורתיים כמחזיקות ומנהלות משק הבית.
מיניות האישה גם מוצגת, האישה המינית והמפתה והאישה הרעה.תוכניות הראליטי מקדשות את הסדר החברתי הקיים ומדגישים מה מותר ומה אסור. האקטים הללו מסמנים את הגבולות החברתיים הקיימים ומכאן ניתן לטעון כי הצופים יראו מתוך תפיסה רדיקלית-שמרנית בקיומם של הפערים החברתיים הקיימים כדבר קיים ונורמאלי שאותו אסור לערער ולאתגר.
על פי הגישה הניאו מרקסיסטית, תכנית המציאות מחזקת ומשמרת את כוחה של ההגמוניה. פעולת הזאנר משרתת את פעילותה של ההגמוניה. התכנית עוסקת בנושאים שוליים ומתעלמת מהעיסוק ב"אמת" ובמציאות עצמה. התכנית נוטשת ערכים של סולידאריות לטובת הנאה צינית צרופה.
הפורמט של הישרדות עומד בניגוד לספרות הטוענת להצגת נשים כחלשות כלומר, תכנית זו לא עושה "הנחות" לנשים מעצם היותן נשים ומכניסה את הנשים ל"עולם הגברי". שם, בעולם זה, כפי שניתן לראות בלא מעט מפרקי עונות הסדרה "הישרדות", הנשים מתמודדות עם המשימות המוטלות עליהן בהצלחה וגוברות לא פעם על יריביהן הגברים.
סטריאוטיפים נשיים ונשים בחברה המערבית
האופן בו מוצגות נשים בטלוויזיה המערבית
הבדלים בסגנון הדיבור בקרב גברים ונשים
תוכניות מציאות: הגדרות, רקע ונתונים
האופן בו נשים מוצגות בתכניות ריאליטי.
ביבליוגרפיה