הספרות העוסקת בהערכת תפקידם של ארגונים ובמדידת תוצאות פעילותם משתמשת בד"כ במושג "אפקטיביות". האפקטיביות היא משתנה רב מימדי המוגדר ונמדד בכמה היבטים:רווחיות, צמיחה,ניצול משאבים,התאמה חדשנות,שביעות רצון לקוחות וכו'.
סקירת ספרות הבוחנת את סגנונות הניהול ומחויבות ארגונית בהשפעתם על אפקטיביות ארגונית.
חוקרים נוטים לבחון ולהעריך את טיב הצלחתם, בראש ובראשונה,ע"פ דרגת היעילות שלהם.יעילות מבטאת את הכושר להפיק תוצאה מרבית בהשקעה מינימאלית,ליתר דיוק,במובן הכלכלי,יעילות היא כמות התשומות המושקעות להפקת יחידת תפוקה אחת.
סגנון הניהול הנו מהווה גם כמרכיב ארגוני אסטרטגי ביחס לגישת עבודה כאשר קיימים שינויים בחברה.
מחויבות נקשרת לעמדה התייחסה להזדהות של האדם עם הארגון ולמעורבות שלו בו. ניתן לאפיין הגדרה זו באמצעות שלושה גורמים. גורם ראשון התייחס לאמונה בארגון ולקבלת ערכיו ומטרותיו. גורם שני התייחס לשאיפה לבצע מאמצים נוספים עבור הארגון.
מושגים המבטאים התייחסות של העובדים לארגון או לעבודה כגון מעורבות בעבודה, התקשרות לעבודה, מחויבות ארגונית, מחויבות לעבודה וכיו"ב נבדקו בהקשר של ביצוע.
גישת הניהול נוספת המייחסת חשיבות מרובה לאפקטיביות הניהול ותוצריו היא גישת ניהול באמצעות מטרות אשר פותחה בשנות החמישים בארה"ב על ידי פרופסור פיטר דרוקר וגובשה למודל על ידי פרופסור רדין, בשנות השישים. בבסיס הגישה עומד המושג "אפקטיביות", מידת האפקטיביות מכמתת את מידת השגת המטרה ושיפור הביצועים.
תיאור התחום
המשתנה התלוי: אפקטיביות ארגונית
משתנה בלתי תלוי: סגנון ניהול
משתנה בלתי תלוי: מחויבות ארגונית
הקשרים בין המשתנים
סגנונות ניהול ומחויבות ארגונית
מחויבות ארגונית ואפקטיביות ארגונית
סגנונות ניהול ואפקטיביות ארגונית
ביבליוגרפיה