הצרכים או היכולות של האדם מבטאים צורך חסר ורצון לספק ו/או לממש אותו. כך עובד בארגון יחתור לסיפוק צרכיו הן הכלכליים והן הפנימיים בתמורה להשקעתו בעבודה. האדם פועל מתוך חשיבה רציונאלית ובחינת שיקולי כדאיות
סקירת ספרות הבוחנת את מקורות המחויבות הארגונית בהלימה לסיפוק והגשמה של צרכים, ערכים וזהות אישית של העובד לבין הנוכחות שלו בעבודה.
תיאורית ההכוונה העצמית טוענת כי לאדם יש שלושה צרכים קיומיים: מסוגלות, קשר ואוטונומיה. מסוגלות עצמית מהווה מפתח להצלחה ומוטיבציה.
ישנם ניסיונות רבים ליצור מחויבות ארגונית בקרב עובדים. תופעת ההיעדרויות ממקום העבודה מצביעה כי עובדים רבים אינם חשים מחויבות לעבודה.
מקורות חישוביים ומקורות ערכיים יכולים לגרום לפרט להישאר בארגון ולהשתתף בפעילויות, אך תרומה נוספת של זמן ומאמץ ישקיעו רק אלה המחויבים מבחינה ערכית. הם מסבירים את ההבדל בכך שאלה המחויבים על בסיס המקורות החישוביים יקבלו תגמולים ללא קשר לרמת ההשקעה.
חוקרים טוענים כי המקורות למחויבות נבדלים בהשפעותיהם לאורך זמן. ההבדלים בין ביטויי המחויבות הארגונית, כפונקציה של המקורות עליהם היא מבוססת, באים לידי ביטוי במחקרים בעיקר בהשוואה בין המקורות החישוביים לערכיים, כאשר הממצא העקבי ביותר הוא ההבדל בהשפעה על המדד של תרומה לארגון מעבר לדרישות התפקיד.
מחובות ארגונית
מקורות המחויבות
סיפוק צרכים
ערכים והגשמתם
זהות עצמית וביטויה
נוכחות
ביבליוגרפיה