תחום הנדסת אנוש (ארגונומיה) עוסק בשילוב עקרונות פסיכולוגיים בתכנון הנדסי. ברוב המערכות הטכנולוגיות הקיימות ישנם שלושה מרכיבים: האדם=העובד, המכונה והסביבה. הנדסת האנוש עוסקת בשילוב המרכיבים השונים והתאמתם, מטרתה היא תכנון הסביבה בה חי האדם, אשר בה הוא פועל ועובד. הסביבה מהווה מרכיב חשוב ומכריע במערכת ואשר משפיע על אופן הפעילות האנושית, טיבה, יעילותה ונוחותה. פעילויות רבות בתעשייה מושפעות מהדרך בה מאורגן ומסודר המרחב בו פועל העובד.
סקירה זו בוחנת כיצד עיצוב פיסי של סביבת עבודה משפיע על העובד ומתמקדת בהבדלים שבין סביבת עבודה פתוחה לבין סגורה.
גישות פסיכולוגיות, התנהגויות וגישות הקשורות לעיצוב סביבה בנויה רואות בהתנהגות ככזו הנשלטת ע" הסביבה הפיזית.
סביבת עבודה פתוחה או משרד פתוח הינו חלל עבודה המורכב מעמדות עבודה המוקפות במחיצות בגובה חלקי, העמדה יכולה לשמש עובד אחד או מספר עובדים שבין שולחנות העבודה שלהם מחיצה כלשהי. בחלל עבודה זה מצויות גם פונקציות משותפות כמו חדרי ישיבות, פינת להכנת שתייה וכדומה.
רוב בנייני המשרדים בעולם בנויים כיום במתכונת המשלבת משרדים סגורים בשילוב אזורי עבודה פתוחים המופרדים באמצעות מחיצות. השיקולים העומדים בבסיס ההחלטה של המעבר לחלל עבודה פתוח הם שיקולי עלות וגמישות, עידוד עבודת צוות, שיפור איכות חיי העובד ועוד.
השאלה היא האם הבניית מקום העבודה בחלל הפתוח הנה באמת נעימה יותר ויעילה או לחילופין החלל הפתוח פועל כנגד הפרודוקטיביות של העובד?
העיצוב האטרקטיבי ומבנה המשרד החדשני אולי שיפר את התקשורת בין העובדים אך מצד שני ישנם תלונות כי קיים קושי לעובד להתרכז בעת העבודה וכן העובד מאבד מפרטיותו.
יש הטוענים כי מערכות יחסים סוציאליות הנוצרות במסגרת מקום העבודה בעל החלל הפתוח מוביל לעבודה פורה, ניתן להיעזר אחד בשני, האווירה הופכת לנעימה יותר ופרודוקטיבית, מעודדת את העובד להגיע למקום עבודתו, תורמת לסיפוק העובד ולאי עזיבתו את מקום העבודה.
סביבת עבודה פתוחה (לעומת סגורה)
מאפייני סביבת העבודה הפתוחה לעומת סביבת העבודה הסגורה - המסורתית (חלל שבו חדרי העבודה סגורים):
מנגנונים לשמירת הפרטיות
ביבליוגרפיה