קיימות שלוש אסטרטגיות עיקריות למשא ומתן: האחת היא אסטרטגיה של מאבק או אסטרטגיה תחרותית והשנייה היא אסטרטגיה של שיתוף פעולה או אסטרטגיה אינטגרטיבית.
סקירה זו מתמקדת בהבדלים שבין גברים ונשים בהקשר של ניהול משא ומתן. הסקירה מגדירה מהו משא ומתן ומאפייניו, מציגה את העקרונות והאסטרטגיות השונות לניהול מו"מ.
אחד הגורמים המשפיעים על אופן ניהולו של המשא והמתן הוא השוני בין גברים לנשים או ההבדל המגדרי. הסטריאוטיפים עשויים ליצור ציפיות לגבי התנהגות ולעיתים ציפיות אלו משפיעות על ההתנהגות, המובילה לאישורן של ציפיות אלו.
הסטריאוטיפים הנשיים והגבריים מובילים ליתרון של הגבר ולחסרון של האישה בעת ניהול המשא ומתן והליך ההתמקחות. הסטריאוטיפ הנשי מהווה חיסרון ונחיתות מסוימת בעת ההתמקחות. קביעת הסטריאוטיפ אפקטיבית לפיכך, בעת ניהול משא ומתן, שכן היא מתקשרת למיומנות הנושא והנותן וכן להצלחתו במסגרת המשא ומתן.
השוני המגדרי מהווה גורם מתווך בין ביצוע לציפייה ולמטרות המו"מ. כמו כן, הסטריאוטיפ הנשי מתקשר לחוסר יעילות ואפקטיביות, לעומת הסטריאוטיפ הגברי המתאפיין ביעילות ואסרטיביות. בנוסף לסטריאוטיפ, ישנן עדויות לכך שנשים תופסות עצמן פחות זכאיות לתגמולים ופיצויים מאשר גברים, הן מקצות לעצמן פחות משאבים ולכן יש להן גם ציפיות נמוכות יותר לקבלת רווחים במו"מ ואם ציפיות מביאות לתוצאות גבוהות יותר לנושאים ולנותנים, הרי שניתן לצפות כי נשים יצליחו פחות בניהול משא ומתן מאשר גברים.
משא ומתן - הגדרות ומאפיינים
עקרונות ניהול משא ומתן
אסטרטגיות למשא ומתן
ניהול משא ומתן ומגדר
ביבליוגרפיה