היישוב אריאל הוקם ב-1978 וב-1981 הוקנה לו מעמד של מועצה מקומית. בהקמתו של יישוב עירוני, בהתפתחותו ובעיצובו מעורבים גורמים רבים: המיקום הגאוגרפי הנבחר, התכנון הפיסי והחלוקה לשימושי הקרקע, הבסיס הכלכלי והרכב האוכלוסייה, יחסי העיר והעורף, מקומה של העיר במרחב, סיווגה, שימושי הקרקע, חלוקתם, התפתחותם ועוד.
מטרת מחקר זה לבחון את תהליך קבלת ההחלטות שהוביל להקמת העיר אריאל, את הגורמים שעיצבו את נופה ואת יחסם של הגורמים זה לזה.
אבל כאשר היישוב העירוני ממוקם באזור נתון במחלוקת מצטרפים לרשימה גורמים נוספים, כך קורה שאחדים מהגורמים הקיימים בתופעה העירונית הרחבה זוכים למעמד חדש והשפעתם על ההתפתחות משתנה בהתאם.
עד כה נבחנה העיר אריאל והתפתחותה בעיקר בשלושה היבטים: ההיבט הכלכלי, הרכב האוכלוסייה והשפעת המכללה על תדמיתה והתפתחותה. מחקר שמתמקד בתהליך קבלת ההחלטות להקמתה ובגורמים הביוגרפים, המרחביים וההיסטוריים שעיצובה עדיין לא נעשה.
משום כך תתמקד עבודה זו בבחינה של שלושה גורמים:
1. הגורם האישי-הדמויות שהיו פעילות בהחלטה להקים את העיר, אלה שקידמו את הרעיון, אלה שהיו שותפות למימושו ואלה שהשפעתם על העיר ועל עיצוב נופיה–הפיזיים, החברתיים והכלכליים, עדיין קיימת ומוחשית.
2. הגורם המרחבי – מיקום העיר ומקומה של העיר במרחב; יחסיה עם העורף – הן הקרוב (המועצה האזורית והיישובים המרכיבים אותה) והן הרחוק.
3. גורם הזמן – האירועים וההתפתחויות המדיניות והפוליטיות והשפעתם על עיצוב נופי העיר, על מעמדה ועל התפתחותה.
מטרת מחקר זה לבסס את הטענה שלא ניתן להבין את ייחודה של העיר אריאל בלי לבחון שלושה גורמים שעיצבו את נופה הפיסי של העיר ואת התפתחותה: גורם המיקום ויחסי היישוב עם סביבתו, גורם הזמן (האירועים, התפיסות הציבוריות והפוליטיות והשתנותם לאורך זמן) והגורם הביוגראפי (הדמויות שליוו את הקמת העיר, את התפתחותה ואת התנהלותה.
למחקר זה נבחרה שיטת המחקר האיכותנית והכמותית.
מחקר משולבות שיטת מחקר כמותית ואיכותית. במרכזו מצויה הגישה הכמותית אך נעשה שימוש בכלים אופייניים למחקרים איכותיים, כדי להעמיק ולהבין את התופעה הנחקרת.
שילוב בין השיטות הכמותית והאיכותית אפשרו את בחינתם של שלושת מרכיבי המחקר.
- הגורם הביוגראפי בעיר אריאל
- גורם המיקום והמעמד היישובי – התמקדות ביחסים במרחב בין גודל היישובים לבין תפרוסתם; מערך השירותים והבסיס הכלכלי המתפתחים בכל יישוב בהתאם למיקומו בתוך ההירארכיה היישובית.
- ניתוח גורם הזמן וההתרחשויות המאפיינות אותו וההשלכות על התפתחות אריאל.
כלי המחקר
- שאלון תפיסת איכות החיים ורמת שביעות הרצון מהשירותים של הרשות המוניציפלית באריאל
- תפיסת איכות החיים
- שביעות הרצון מהשירותים של הרשות המוניציפלית באריאל
כלי המחקר הנבחר השני היה ראיון מידע חצי מובנה, אשר בעזרתו ניסיתי להבין את הגורם הביוגראפי , גורם המיקום והמעמד היישובי וגורם הזמן. הריאיון האישי, התרחש בעיריית אריאל, במשרד ראש העיר וכלל פגישה אחת.
מבוא
1. רקע תאורטי
היבט צורני
היבט מיקום
תיאוריות מיקום
מטרופולין כמוקד ליבת שדה התעסוקה
ליבה ופריפריה
היבט חברתי
הרכב האוכלוסייה ביישוב
חינוך, בריאות ורווחה באריאל
ההיבט האנושי-ביוגרפי ותרומתו לעיצוב הנוף היישובי-הישראלי
ממד הזמן
2 . מערך המחקר
יחידת המחקר – העיר אריאל ומאפייניה
הסוגיה והשאלות הנובעות ממנה
תיאור המדגם
השערות המחקר
מתודולוגיה וכלי מחקר
כלי המחקר
3. ממצאים
ניתוח השאלון
ראיון עם ראש העיר
דיון
ביבליוגרפיה
שאלון המחקר