אחת מתופעות הלוואי של חברת השפע של ימינו היא השמנת יתר, בקרב מבוגרים וילדים כאחד. כמעט אחד מכל שישה בני אדם בתבל סובל כיום מעודף משקל או מהשמנת יתר. השמנה מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כערך מדד מסת הגוף (BMI) של 30 ומעלה, וערך של 40 ומעלה הוגדר כהשמנה חולנית.
העבודה הנוכחית בוחנת את הקשר בין השמנה לבין התפתחות מחלת הסרטן.
בשלושת העשורים האחרונים שכיחות ההשמנה בעולם כולו נמצאת במגמת עלייה. נשים שמנות סובלות מתחלואה מוגברת הכוללת יתר לחץ דם, מחלות לב איסכמיות, שבץ, סוכרת, הפרעות נשימה (אפניאה לילית), בעיות מפרקים ומחלות ממאירות (כגון סרטן רירית הרחם, סרטן המעי וסרטן השד).
השמנת יתר יכולה להסביר כ -6% מכל סוגי הסרטן , כאשר הגדלת שיעורי השכיחות להשמנת יתר עשויה להשפיע על המגמות האחרונות לחלות בסרטן. מספרם העתידי של מקרי התמותה המיוחסים להשמנת יתר יושפע מגורמים כגון מגמות בשיעורי שכיחות הסרטן (בשל גורמים שאינם השמנה), הזדקנות האוכלוסייה ומגמות בשכיחות השמנה. אם השכיחות הצפויה של השמנת יתר בארה"ב בשנת 2015 הי בשיעור של 40% יגדל מספר מקרי סרטן. על כן יש צורך בהרחבת גישות לבריאות הציבור למאבק בהשמנת יתר, לרבות שימוש בתביעות משפטיות וברגולציה כדי לטפל בגידול הצפוי בשכיחות השמנה.
ממצאים נוספים שעלו בהקשר לסרטן השד והשמנה הם:
-הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים הוא סרטן השד.
-קיים קשר בין עודף משקל לבין סוגי סרטן שונים.
-קיים קשר בין סרטן השד לבין השמנה- סרטן השד מגורה על ידי מספר הורמוני גדילה וציטוקינים, אשר עשויים להגדיל את הסיכון כאשר הם נוכחים בכמויות מוגזמות בעיקר בקרב נשים שמנות.
קיים קשר בין סרטן השד לבין סוכרת (אינסולין ו- IGF1 נמצאו בעלי השפעה מיטוגנית על תאים אפיתליאליים בשד).
1. מבוא
1.1 חשיבות הנושא
1.2 התפתחות הסרטן
1.3 סרטן השד
2. השמנה
2.1 אפידמיולוגיה של השמנה בארץ ובעולם
2.2 פעילות גופנית כגורם מונע להשמנה
2.3 הקשר בין השמנה להתפתחות מחלות כרוניות
2.4 השמנת יתר – תכניות התערבות
3. השמנת יתר וסרטן
3.1 הקשר בין השמנה לסוגי סרטן שונים
3.2 הקשר בין השמנה לסרטן השד
4. סיכום
5. מקורות