תופעת אפקט ינואר היא תופעה היוצאת כנגד עקרון יעילות השוק. יעילות שוק זו מהווה רשת של יחסי גומלין בין מגמות השוק לאורך תקופה הגורמת לשוק לאזן את עצמו ולמנוע דפוסים קיצוניים החורגים מההתנהגות הרגילה של נוהל או מדד.
המחקר הנוכחי בחן את שאלת המחקר הבאה: האם קיים קשר בין שווי שוק החברה לבין עוצמת אפקט ינואר?
תופעת "אפקט ינואר" הינה אחת התופעות הנחקרות ביותר מקבוצת "אנומליות השוק" אשר יוצאות כנגד עיקרון יעילות השוק. עיקרון יעילות השוק .ישנם יחסי גומלין בין מגמות השוק לאורך תקופה, והשוק יטה לאזן עצמו ולמנוע דפוסים קיצוניים החורגים מן הנוהל הרגיל של אותה מניה או מדד. עם זאת, תופעת אפקט ינואר מלמדת כי מדי שנה, ניתן יהיה לראות קפיצה מובהקת של מניות הארגונים בחודש ינואר, בהשוואה לשנה הקודמת, כאשר עבור הארגונים הקטנים התופעה הזו הינה הממשית ביותר.
בין ההסברים לתופעה ההסבר השכיח ביותר קושר את אפקט ינואר למשקיעים אשר פונים למסחר במניות הארגונים הקטנים. נטען כי אלה הם משקיעים בעלי הון יחסית קטן, והינם מושפעים מנוהלי המס השונים- אשר מתרחשים לקראת סוף השנה. נטען כי על מנת שלא לשלם מס על רווחי ההון, עליהם למכור את מניותיהם לקראת סוף השנה. על כן, מתרוקנים הארגונים הקטנים מהשקעות .אין מגמה זו מורגשת עבור הארגונים הגדולים, שכן משקיעיהם הינם בעלי הון רב יותר ומגמות אלה אינן מוחשיות עבורם.
לאור הסברים אלו ואחרים, במסגרת המחקר הנוכחי נבקש לבחון את שאלות המחקר הבאות:
1) האם קיים קשר בין שווי שוק החברה לבין עוצמת אפקט ינואר? &
2) האם אפקט ינואר נודד לדצמבר ולכן יש עליות חריגות בדצמבר במניות הקטנות בעיקר ?
על מנת לבחון את השערות המחקר הוצאו 132 תצפיות שבועיות בחודשי ינואר ו 140 תצפיות חודשי דצמבר בסך הכל אשר אפיינו את שווי השוק והתשואות בתקופה הנידונה. על מנת לבחון את שאלת המחקר וההשערות בוצעו מספר מבחנים סטטיסטים לפיהם ניתן היה לאושש או להפריך את השערות המחקר.
ממצאי מחקר זה, מראים כי ישנו צורך במחקר עתידי שיבחן את אפקט ינואר בשווקים נוספים כגון אירופה והמזרח הרחוק תוך ניתוח גורמים כלכליים, משפטיים וחברתיים היכולים להסביר את התקיימותו או אי התקיימותו של אפקט ינואר. כמו כן, נדרש מחקר עתידי שיבדוק האם אכן החלשות עוצמתו של אפקט ינואר אכן נחלשת כפי שסוברים החוקרים.
תקציר
2. מבוא
3. סקירת ספרות
3.1 יעילות השוק והשפעתו על מחירי המניות
3.2 אפקט ינואר
3.5 מטרות המחקר הנוכחי
4. שיטת המחקר
4.1 נתוני המחקר
4.2 מקור הנתונים
4.3 הליך המחקר
4.4 אופן הבדיקה
4.5 כלי המחקר
5. ממצאים
6. דיון ומסקנות
7. רשימת מקורות
8. נספחים: פלטים