הספרות המחקרית העוסקת בהבדלים בין המינים בעולם האסלאמי מתייחסת ברובה לעובדה כי מעמד האישה במבנה החברתי מצוי בתחתית הסולם וזאת למרות תהליכי הליברליזציה שמתרחשים מדינות אסלאמיות שונות, מיקומה של האישה בתחתית ההיררכיה החברתית- דתית והדרתה מהמרחב הציבורי עדיין לא השתנו.
העבודה הנוכחית בוחנת את השינויים במעמד האישה המוסלמית בתימן, כלומר קיימת בחינה האם התחולל שינוי משמעותי כלשהו במעמד האישה המוסלמית בתימן, וכיצד הוא בא לידי ביטוי, החל משנות השמונים ועד עתה?
החברה האסלאמית השמרנית מתקשה לקבל את השינויים בתפקידים המסורתיים של האישה. בתפיסה השמרנית אישה אינה יכולה לפתח קריירה ולצאת מהבית באופן קבוע אלא תפקידה הברור הוא לדאוג לטיפול השוטף בבית ולטפל בילדים זהו הפער בין הרצון להדביק את הקדמה ולחיות בשנות ה-2000 לבין הרצון לשמור על הגחלת האסלאמית .
ובכן, הקהילה האסלאמית אומנם עברה תמורות רבות, אך היא עודנה קהילה שמרנית ולכן מעניין לבחון את מעמד האישה כיום. ככלל תימן היא אחת המדינות הפחות מפותחות בעולם, כאשר בשנת 2007 התימני הממוצע הרוויח 870 דולרים בשנה, או כ 72.50 דולר בחודש . רק 1.2 מכל 100 תימנים משתמשים באינטרנט, ולמעשה רק ב- 43% ממשקי הבית יש מכשיר טלוויזיה .
מכאן שהעבודה הנוכחית תבחן שינויים במעמד האישה המוסלמית בתימן, כלומר אבחן האם התחולל שינוי משמעותי כלשהו במעמד האישה המוסלמית בתימן, וכיצד הוא בא לידי ביטוי, החל משנות השמונים ועד עתה?
הבדיקה נערכה באמצעות סקירת מאמרים אקדמיים מבוקרים וספרות רלוונטית.
הבחירה במתחם שנים זה נבעה מהשינוי הפוליטי שהתרחש בתימן, שינוי אשר כלל את איחוד תימן, הצפונית והדרומית וכתוצאה מהאיחוד גם נחקקה חוקה חדשה אשר התייחסה למעמד האישה בתימן וכן קיבעה את מעמדה.
1. מבוא
2. רקע - התרבות המוסלמית והשבטית בתימן
3. תמורות פוליטיות מאז שנות השמונים ומתן זכויות פוליטיות לנשים
4. תמורות חברתיות בתימן מאז שנות השמונים
4.1 שינויים בחוקי המשפחה
4.2 היחס לאלימות נגד נשים
5. מקומן של הנשים התימניות בתעסוקה
6. מקומן של הנשים התימניות בהשכלה
7. סיכום