ניהול רווחים ( EARNINGS MANAGEMENT) בשפה המקצועית, הינו תהליך מכוון של ההנהלה באמצעותו תגיע החברה לרמה רצויה של רווחיות מדווחת.
עבודה זאת הינה עבודה תיאורטית אשר בוחנת את סוגיית ניהול רווחים בחברות ציבוריות, הקשר שלה לשיטת התגמול של המנהלים והדרכים לפקח עליה.
ניהול רווחים מוגדר כ"תהליך מכוון של ההנהלה באמצעותו תגיע החברה לרמה רצויה של רווחיות מדווחת"- במילים אחרות, ניתן לומר כי ניהול רווחים הוא לא פחות מאשר תוצאה של מניפולציות בדיווח החשבונאי ו/או בעיצוב העסקאות המביא לשינוי הדוחות הכספיים לשם הטעיית מי מהמשתמשים בהם, ככל שהדבר נוגע למצב הכלכלי/העסקי של הגוף המדווח.
הגדרה נוספת לניהול רווחים היא "תהליך של פעילות מכוונת, במגבלות של עקרונות חשבונאיים מקובלים, בכוונה להגיע לרמה רצויה של רווחיות מדווחת"- על פי הגדרה זו, ייתכן ניהול רווחים שיש לו השלכה כלכלית, אך ייתכן גם ניהול רווחים שאין לו השלכה כלכלית, אלא השפעה חשבונאית – רישומית גרידא, כגון שיטת חישוב מלאי או מיון בין סעיפים.
מטרתה של העבודה הנוכחית הנה לבחון מהם הגורמים המובילים לניהול רווחים.
הבדיקה נערכה באמצעות סקירת ספרות תיאורטית ומחקרית, כאשר תחילה מוצגת סקירת ספרות, אשר מציגה את המניעים העומדים בבסיס ניהול רווחים וכן נערכה סקירת השיטות המוכרות לניהול רווחים והגורמים לניהול רווחים. בהמשך מנותחת ההשערה לפיה אחד הגורמים לניהול רווחים הנו המלצת אנליסטים.
הבדיקה הנוכחית ביקשה לבחון את הגורמים לניהול רווחים, תוך בחינת השערת המחקר אשר נגזרה מסקירת הספרות ולפיה הגורמים לניהול רווחים הם הרצון לעמוד בתחזיות האנליסטים. על מנת לבחון השערה זו נלקח מדגם של המלצות אנליסטים.
ממצאי הבדיקה העלו כי ניתן להסיק כי גם במקרים בהם ההמלצות חיוביות ונצפה שהחברות ינהלו את רווחיהם על מנת להשיג את מחיר היעד , עדיין הפער בין מחיר המניה הנוכחי למחיר היעד יהיה שלילי. הספרות לעומת זאת טענה כי הרצון לעמוד בתחזיות האנליסטים מהווה גורם לניהול רווחים , כאשר הספרות המחקרית גורסת כי המלצות אנליסטים השפעה מוכחת על שוק המניות וכי המלצות אנליסטית במקרים רבים מובילים לעלייה בערך המנייה
פרק 1 : מבוא
פרק 2 : סקירה ספרותית
תמריצים ומניעים לניהול רווחים
השיטות לניהול רווחים
הגורמים לניהול רווחים
שאלת המחקר
פרק 3 : שיטת המחקר
פרק 4: ממצאים
פרק 5 : דיון ומסקנות
פרק 6 : ביבליוגרפיה
נספחים