לאחרונה עלתה תופעת צריכת האלכוהול בקרב ילדים ובני נוער לראש סדר היום הציבורי, זאת עקב התגברות מקרי האלימות בקרב צעירים שלגבי רבים מהם דווח כי נעשו תחת השפעת אלכוהול ואכן אחד ההיבטים הקשים לתופעת השתייניות מתבטא באירועי האלימות שהשתיינים נוטלים בהם חלק.
עבודת סמינריון זו בוחנת את השפעת הסמכות ההורית והלכידות המשפחתית על עמדות כלפי שימוש לרעה באלכוהול בקרב נוער.
קיימות מספר גישות אשר סוברות כי שימוש באלכוהול הינו תוצר סביבתי וכי ההורים המהווים את הסביבה הקרובה של בני הנוער משפיעים על נטייה זו. גישת התקשרות והחסכים גורסת למשל כי התקשרות בין הורים בעיקר בין האם לבין ילדיה בעלת חשיבות מרובה על התנהגות הילד. ילד אשר נמנע ממנו קשר רגשי עם אימו, עשוי לפתח פחדים וחרדות המקשים עליו ליצור קשרים משמעותיים עם אחרים, לסור מדרך הישר ולפנות לאלכוהול.
גישת התנסות ישירה של פירסון טוענת כי הפרט מתנסה בלמידה מאנשים הנמצאים בקרבתו ולפיכך שתיית משקאות אלכוהוליים במסגרת המשפחה או בין ההורים עשויה להוביל את הילד להתנהגות דומה ולהוביל אותו גם להתמכרות. הגישות שהוצגו לעייל קושרות את הנטייה לאלכוהול בקרב הפרט לסביבה המשפחתית ולהורים. המשפחה המהווה את הסביבה הראשונית של הילד וההורים המהווים דמויות ראשוניות עבור הילד משפיעים עמוקות על עיצובו ועל הדרך שיבחר בחייו וכי מבנה משפחתי רעוע ובלתי יציב , יחסים בלתי תקינים בין ההורים ועוד עשויים להוביל לשתייה מופרזת.
עבודה זו באה לבחון האם הלכידות המשפחתית והסמכות ההורית ישפיעו על עמדות כלפי שימוש לרעה באלכוהול בקרב נוער?
הבדיקה נערכה באמצעות קריאת ספרות מקצועית בתחום .
בדיקה תיאורית של משתני המחקר העלתה כי מרבית הנחקרים תופסים את הסמכות ההורית כסגנון מעניק סמכות באופן דומיננטי. בבחינת המשתנה לכידות משפחתית , חושבה תפיסת לכידות בינונית ומעטה וכן ביחס לתפיסת שימוש באלכוהול, נמצא כי הגורם הדומיננטי לשימוש באלכוהול הוא חברתי וכי הנחקרים תופים את השימוש באלכוהול כמזיק במידה בינונית.
מבוא
סקירת ספרות
פרק א - צריכת אלכוהול בקרב מתבגרים
א.1 שיעור צריכת אלכוהול בקרב מתבגרים
א.2 הגורמים המשפיעים על שימוש לרעה באלכוהול
פרק ב - משפחה והורות והשפעתם על התנהגות בני נוער ועל שימוש באלכוהול
פרק ג - שיטה
פרק ד - ממצאים
פרק ג - סיכום
ביבליוגרפיה