בין השנים 1989 ל 2002, עלו לישראל כ 900,000 עולים מברית המועצות לשעבר (חמ"ע). תוספת של 120,000 שהגיעו ב -1970 . מספרים אלו הופכים את העולים מחבר העמים לקבוצה האתנית הגדולה ביותר בישראל. הגל הנוכחי של העלייה מחבר המדינות הגיעה לישראל בתקופה של שינוי, כאשר במסגרתו ישראל הפכה מחברה קולקטיבי סטית לחברה אינדיבידואליסטית, חברה בעלת כלכלת שוק, חברה פחות ציונית.
מטרת המחקר היא לבחון את השפעתם של המשתנים הדמוגראפיים : גיל והשכלה, על הצלחתו העסקית של העולה. האם הגיל או ההשכלה א לחלופין שי המשתנים משפיעים על הצלחתו העסקית של היזם העולה.
קשיי ההשתלבות מתייחסים , בין היתר להיבט הכלכלי , כאשר השתלבות העולה החדש מחייבת השתלבות כלכלית בישראל. נושא המחקר הנוכחי מתייחס ליזמות עסקית בקרב עולים חדשים בישראל ומכאן שמחקר זה יבחן האם קיים קשר בין השכלתו וגילו של העולה החדש לבין הצלחתו העסקית.
חשיבותו של המחקר, נעוצה בעובדה כי מדינת ישראל בהיותה מדינת הגירה אשר קולטת עלייה, עליה לתת את הדעת במידה רבה להשתלבות הכלילית של העולים . השתלבות כלכלית של העולה החדש הנה פתח ליציבות חברתית וכלכלית. העלייה חבר העמים התאפיינה כעלייה משכילה, אך בישראל, ההשכלה הרחבה של העולים והמקצועיות שהם רכשו בארצות מוצאם, לא תמיד קידמו אותם ואפשרו להם להשתלב במקומות עבודה. לכן היזמות הנה כלי חשוב, למציאת תעסוקה ופרנסה בקרב עולים
השאלות המרכזיות שיבדקו הם: האם קיים קשר בין גיל העולה לבין הצלחתו העסקית ? והאם קיים קשר בין השכלת העולה לבין הצלחתו העסקית ?
במסגרת המחקר נבדקו שתי השערות מחקר: האחת טענה לקשר חיובי בין גיל היזם לבין הצלחתו העסקית והשנייה טענה לקשר חיובי בין השכלת היזם לבין הצלחתו העסקית.
מערך המחקר כולל שלושה משתנים: גיל היזם והשכלת היזם כמשתנים בלתי תלויים ותפיסת ההצלחה העסקית בקרב יזמים עולים כמשתנה תלוי. כלי המחקר עליו התבסס המחקר הוא שאלון.
תקציר
מבוא
סקירת ספרות
2.1 יזמות עסקית ועסקים קטנים
2.2 הגורמים להצלחת היזמות
גורמים מנהליים
השכלה וחינוך
גורמים פנימיים וחיצוניים
2.3 יזמות עסקית בישראל: עולים וילידי הארץ
3. רציונל המחקר
4. השיטה
4.1 המדגם
4.2 מערך המחקר
4.3 הליך המחקר
4.4 כלי המחקר
4.5 שיטות הניתוח לבדיקת ההשערות
5. הצגת הממצאים – תוצאות המחקר
5.1 תאור אוכלוסיית המחקר – תכונות הרקע
5.2 תאור המשתנים הבלתי תלויים והתלויים
5.3 בניית מדדי המחקר ותיאורם
5.4 הממצאים לבדיקת השערות המחקר
6. דיון ומסקנות
7. ביבליוגרפיה
7. נספחים
SPSS
שאלון המחקר
רשימת טבלאות ותרשימים