ישראל, הנה מדינה אשר עצם קיומה אינו ברור או מובן מאיליו ולכן ניתן להבטיח את קיומה בעזרת החרב בלבד, זוהי המטרה החשובה ביותר העומדת בפני החברה הישראלית כך שכל יתר המטרות הכלל חברתיות נבלעות או מתגמדות בחשיבותן.
השאלה הנשאלת היא כיצד ניתן ליישב את הקונפליקט בין עניין הציות לחוק לבין עניין הסרבנות מטעמי מצפון ?
שלטון החוק מתאר מצב בו כל בני החברה כפופים לחוק, ואיש אינו יכול לפעול מחוץ או מעל לחוק
המקור ההיסטורי לעקרון שלטון החוק נעוץ בפיאודליזם האירופאי ומהקשר בין זכויות וחובות הדדיות אשר, נבעו ממערכת היחסים החוזית בין האדון לבין האריס.- מצב זה, כאמור הוביל לעקרון שלטון החוק כאשר לפיו כל אדם כפוף לחוק הרגיל ולא להסדרים מיוחדים או יוצאי דופן.
חובת האזרח למדינה והדיון בציות לחוק, אל מול שאלת המוסר והרצון האישיים הם נושאים אשר נידונו בקרב הוגים רבים. ההוגים בהם בחרתי להתרכז העלו את שאלת החירות, הציות לחוק והתערבותה של המדינה והחוק בחיי האזרח .
במדינת ישראל , מהווה הנושא הביטחוני עניין מרכזי המארגן את החברה , את ההתנהגויות ואת החיים בה. דומיננטיות הנושא הביטחוני במדינת ישראל גרם לעיצובן של נורמות שליליות המשפיעות על הדמוקרטיה הישראלית ופוגעות בה
סרבנות מצפון כוללת וישירה הנה סירוב לקחת חלק בכל פעולה צבאית שהיא, וסרוב לציית לאותו צו או חוק הפוגע במצפון ישירות ולכן סרבנות מצפון נובעת מן התחושה שמצפונו של הפועל איננו יכול להרשות לעצמו לבצע את הפעולה הנדרשת. המדינה יכולה לגלות סובלנות כלפי סרבנות מצפון, מתוקף הכרתה וכיבודה את חופש המצפון, אך אין זה הכרחי שהזכות לחופש המצפון תלבש את הצורה של פטור מגיוס דווקא.
חקר המקרה הנוכחי נועד להציג מקרי סרבנות מטעמי מצפון, על מנת להעמיד את הקונפליקט בין החובה לציית לחוק לבין טעמים מצפוניים של הפרטים הנדונים לניתוח, בדיקה ופתרון אפשרי.
לצורך חקר המקרה הנוכחי, נעשה שימוש בספרות מחקרית אקדמית על מנת להבין את הקונפליקט הנדון להסיק מסקנות ולהציע דרכי פתרון.
שאלת המחקר
מהו הקונפליקט הקיים בין הציות לחוק לבין המצפון האישי: סרבנות מטעמי מצפון ?
מערך המחקר
הדרך בה התבצע התהליך המחקרי ונאסף המידע הרלוונטי הנו באמצעות חקר שני מקרים. המקרים הנבחרים מהווים מקור מידע לבחינה וניתוח. עבודה זו מתמקדת בקונפליקט הנוצר בעקבות סירובם של הפרטים לשרת בצה"ל וזאת בניגוד גמור לחוק המחייב שירות בצה"ל.
1. מבוא
2. הצגת הקונפליקט
3. רקע תיאורטי
4. Case study
5. ניתוח הקונפליקט
6. הצעות לפתרון
7. דיון וסיכום
8. ביבליוגרפיה