תחזיות מלמדות כי הנפט בעולם הולך ומתדלדל וכי הנפט יהפוך כה יקר עד שלא נוכל להמשיך באורח החיים שהתרגלנו אליו. אמנם המחסור העולמי עדיין לא מורגש ובכבישים המהירים של מדינות המערב דוהר צי גדל והולך של כלי רכב זוללי דלק, אך מתקרב היום בו מדינות לא יוכלו לעמוד במחירי הנפט הגבוהים ועם המשאבים ההולכים והאוזלים של עתודות הנפט
עבודת סמינריון זו בוחנת את השפעת ההידלדלות בעתודות הנפט בעולם על כלכלת ארצות הברית.
עתודות הנפט בעולם הולכות ואוזלות כתוצאה מהעולם המפותח בו אנו חיים כיום כאשר אנו צרכנים גדולים של אנרגיה למאור, לחימום ,להנעת התעשייה, לתחבורה, לצורך שאיבת והולכת מים ועוד. בנוסף, קצב הגידול המהיר של כלכלות העולם השלישי והצטרפותן למעגל המדינות המתועשות מגביר את הביקוש לאנרגיה ומזין את תהליך האמרת מחירי האנרגיה.
למעשה, השליטה בשוק הנפט ובמקורותיו נמצאת במידה מרובה בידי מדינות שמאופיינות בחלקן במשטרים בלתי יציבים, בלתי ידידותיים ואף חשודים בתמיכה בטרור. כלומר רכישת נפט על ידי מדינות המערב מאת מדינות עוינות אלו מובילה לתלות רבה בהן וכן בסיוע מערבי עקיף בטרור האסלאמי העולמי המאיים על העולם המערבי המתפתח.
בנוסף אחת ההשלכות המרכזיות של התדלדלות הנפש והשימוש התכוף ומוצריו בעולם המערבי מתבטא בהשפעתו העמוקה על הכלכלה העולמית. בהתאם לכך , על פי מחקרים[1] הכלכלה האמריקנית "קשובה" למחירי הנפט וכי כאשר שמחירי הנפט עולים, הכלכלה נכנסת לכוננות ספיגה ומחירי המניות יורדים
על רקע ההתדלדלות במקורות הנפט, העלייה התלולה במחירי האנרגיה והשפעתה על מצב הכלכלה העולמית ברצוני לבחון כיצד משפיעה ההידלדלות בעתודות הנפט בעולם על כלכלת ארה"ב ?
לצורך ליבון ובחינת הסוגיה העבודה הנוכחית נחלקה לארבעה חלקים :
- החלק הראשון סקר היסטורית את סוגית עתודות הנפט, היחס בין הצריכה לתפוקה, המשברים בתחום הנפט, המדינות להן השליטה הרבה ביותר בשוק הנפט, מדינות הצורכות נפט תוך התמקדות בצריכת הנפט של ארה"ב.
- החלק השני בחן את הגורמים להתדלדלות עתודות הנפט וכן את הגורמים לעלייה במחיר הנפט לאורך השנים.
- החלק השלישי הציג היבטים כלכליים שונים הנוגעים להתדלדלות במקורות הנפט, לצריכה ולשימוש בנפט בקרב העולם המערבי.
- החלק הרביעי בחן את השפעת ההידלדלות בעתודות הנפט בעולם על כלכלת ארה"ב, תוך התייחסות לצריכה ולשימוש בנפט ומוצריו בארה"ב וכן תוך התייחסות לאינדיקטורים כלכליים מרכזיים כגון: צמיחה, תוצר תאומי, אינפלציה, ייצור תעשייתי , אבטלה ועוד.
מבוא
1. עתודות הנפט-סקירה היסטורית
2. התדלדלות בעתודות הנפט והעלייה במחירו
3. עתודות הנפט-היבטים כלכליים
4. השפעת ההידלדלות בעתודות הנפט בעולם על כלכלת ארה"ב
סיכום