הספרות המחקרית גורסת כי נדרשת הבנה מלאה ויסודית אודות המוטיבציה של העובדים בארגונים כאשר עליהם להתמודד ולעמוד בציפיות של העובדים בארגון. האתגר בקרב ארגונים כיום הוא להניע את העובדים ולהבטיח כי העובדים יהיו שבעי רצון על מנת שיוכלו לעבוד היטב.
עבודת סמינריון זו בוחנת את הקשר בין שביעות רצון מהממונה הישיר, מחויבות ארגונית וצורת העסקה לבין רמת מוטיבציה אישית וארגונית שעובד מפתח.
הספרות עוסקת רבות במשתנה מוטיבציה, אך בעקבות הסקירה נראה כי הספרות ממעטת לעסוק במוטיבציה אשי ומוטיבציה ארגונית. יחד עם זאת, מוטיבציה נקשרת רבות להתנהגות העובד ומושפעת מההתנהלות הארגונית אשר כוללת: שביעות רצון מהממונה הישיר, מחויבות ארגונית, צורת העסקה ומשתני רקע.
ישנן מספר רב של הגדרות להנעה בספרות, אך עדיין לא קיימת הגדרה המקובלת לא באופן אוניברסאלי. אחת ההגדרות הכלליות להנעה מתייחסת להנעה =מוטיבציה הנקבעת על פי מטרה, רצון אנושי או רצון חופשי, צרכים ותשוקות, בקרב פרטים בהקשר לעצמם ולסביבתם. הגדרה אחרת להנעה =מוטיבציה מתייחסת לערכים פנימיים, בהקשר לסביבה של הפרט, הבאים לידי ביטוי בהתנהגות חיצונית של הפרט
שביעות רצון מהעבודה הנה אחד המשתנים הנחקרים ביותר בארגונים. הסיבה לכך היא כי שביעות רצון מהעבודה משפיעה על טווח רחב של התנהגויות בארגונים , תורמת לרווחת העובדים ולביצועים גבוהים. כמו כן, עובדים, שבעי רצון מהעבודה נוטים להעדר פחות לעומת עובדים אשר אינם שבעי רצון.
מחויבות ארגונית מתייחסת לנאמנות של הפרט או על הקשר שלו לארגון. על פי ההגדרה המקובלת ביותר מחויבות ארגונית היא העוצמה היחסית של הזדהות הפרט עם הארגון. חוקרים רבים מגדירים מחויבות ארגונית כהזדהות עם ארגון וכתגובה רגשית על הערכה חיובית ביחס ל סביבת העבודה, בעיקר כאשר העובד מאמין במטרות הארגון וערכיו.
שאלת המחקר בחנה האם קיים קשר בין שביעות רצון מהממונה הישיר, מחויבותו הארגונית וצורת העסקה לבין רמת מוטיבציה אישית וארגונית?
בדיקה זו תיערך באמצעות סקירה וניתוח של מחקרים ומאמרים אשר בחנו את משתני העבודה הנבדקים: שביעות רצון מהממונה, מחויבות ארגונית וצורת העסקה על המוטיבציה האישית והמוטיבציה הארגונית וכן הקשר ביניהם.
השאלה המחקרית נבדקה בקרב 100 נחקרים, גברים ונשים, מרביתם , בני 24 בממוצע, לרוב בעלי השכלה תיכונית מלאה, מתדלקים ומיעוטם מנהלים, בעלי וותק של 20 חודשים בממוצע.
לצורך בדיקת הקשרם בין המשתנים, נבדקו שש השערות מחקריות:
- השערה ראשונה: יימצא קשר חיובי בין שביעות רצון מהממונה הישיר למוטיבציה האישית.
- השערה שנייה: יימצא קשר חיובי בין שביעות רצון מהממונה הישיר למוטיבציה הארגונית.
- השערה שלישית: יימצא קשר חיובי בין מחויבות ארגונית למוטיבציה האישית.
- השערה רביעית: יימצא קשר חיובי בין מחויבות ארגונית למוטיבציה הארגונית.
- השערה חמישית: יימצא שלמנהלים קיימת מוטיבציה אישית גבוהה משל עובדים.
- השערה שישית: יימצא שלמנהלים קיימת מוטיבציה ארגונית גבוהה משל עובדים.
1. מבוא
1.1 מוטיבציה אישית וארגונית
1.2 שביעות רצון מהממונה הישיר
1.3 מחויבות ארגונית
1.4 צורת העסקה
1.5 משתני רקע
1.6 דיון
1.8 השערות המחקר
2. השיטה
2.1 נבדקים
2.2 כלי המחקר
2.3 הליך
4. ממצאים
4.1 סטטיסטיקה תיאורית
.2 תוצאות
5. דיון וסיכום
הצעות למחקר עתידי
6. ביבליוגרפיה
שאלוני המחקר